alberT Janer

foto de BC&JC

Últimes notícies per Espanya (març 2011)

Recentment els diaris han estat molt enfeinats pels desastres globals de Japó, tenint aquests gran protagonisme en els titulars de premsa. Altres notícies de temàtica econòmica i financera també han tingut rellevància, però no amb tant ressò com les altres notícies, com es pot comprendre.

Una de les notícies importants per Espanya és la sorpresa que ha publicat l’agència de rating Moody’s: trenta entitats financeres han sigut víctimes d’una baixada de qualificació creditícia. En resum: Catalunya Caixa, Banco Pastor i Banco Valencia estan en grau especulatiu (qualificació molt baixa, també anomentats “accions basura”, és a dir, amb possibilitat d’impagament) i set entitats més a punt de perdre el grau d’inversió (és l’altre gran grup i es refereix aquells títols que presenten senyals de solidesa). Aquesta baixada posa molta pressió al sistema financer espanyol. Però, fins a quin punt és creïble? És un dels agents del mercat que prèn més decisions i influeix més al sistema. Es va equivocar plenament amb Lehman Brothers quan li posaven un rating de A2 i A3 (bona qualitat) i ara sembla ser que vagi contracorrent avaluant totes les entitats.

Una altra notícia és la situació de Portugal i el seu rescat financer. El primer ministre Sòcrates va dimitir al moment que es va refusar el seu pla de mesures per arribar als objectius de la Unió Europea. No el van declinar els del seu propi partit, sinó els de l’oposició amb vistes que d’aquí dos mesos podran ser els nous governadors de Portugal. Per tant, en primer lloc, Portugal té un problema intern a curt termini fins que no es celebrin les eleccions (fins el moment, cap partit vol que el contrari surti guanyant amb bones accions  ja que hi ha un conflicte d’interessos per les eleccions). En segon lloc, Portugal ha esgotat el temps i les oportunitats que li ha donat Europa. Divendres no podia escollir: havia de ser rescatat. Motiu: el contagi als altres estats de la seva mala situació per a amortitzar el deute i pagar els interessos. Té una situació de puntualitat de pagament molt dolenta i en aquest mes d’abril s’accentua l’exigibilitat pels terminis dels crèdits. Avui diumenge podem veure als diaris que la Unió Europea deixa un període perquè confia en Portugal perquè es pugui recuperar ell sol. Són els diaris o és el govern de la Unió Europea que s’equivoca? No és això, simplement és que ningú sap la basura que tenim i no sabem com recollir-la.

Fem una llista dels típics països que sempre surten malparats: Itàlia, Grècia, Irlanda, Espanya i Bèlgica (aquest últim l’afageixo per la crítica situació política i econòmica). Quin d’aquests països quedarà més afectat pels problemes de Portugal? Grècia i Irlanda ja van ser rescatades i estan complint molt bé els objectius i obligacions marcats des d’Europa; Bèlgica té un problema principal intern amb menys exposició externa de deute portugués, com també passa amb Itàlia. I queda Espanya: un de cada tres euros de crèdit internacional de Portugal pertany a Espanya ja que és el principal creditor de Portugal amb 77.000 milions d’euros. Efectivament, si Portugal quebra, Espanya no cobra i el sistema financer espanyol s’enfonsa (incloses les fusions de les caixes i bancs). No és casualitat que l’import previst del rescat sigui de 75.000 milions d’euros, molt semblant al deute portugués a càrrec d’Espanya.

Sorprèn veure l’Ibex-35 cotitzant a l’alça…estava convençut que la reacció de Moody’s i el possible rescat imminent de Portugal provocaria un cop baix a l’index bursàtil. Veurem una forta correcció les pròximes setmanes? Jo crec que sí, encara que el mercat estigui aguantant.

2 comentaris»

  Manu wrote @

M’ha agradat aquest resum de l’actualitat financera! Són notícies molt importants que entre Japó i Líbia han quedat un xic amagades, però que ens afecten molt directament. Trobo que és un article interessant, bona feina!

  Janer wrote @

Moltes gràcies per les teves paraules Manu.
És una tragèdia el que està passant fora de la Unió Europea, desitjo que s’acabi ja.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: