alberT Janer

foto de BC&JC

Taurons entrant i sortint per Wall Street

Wall Street, money never sleeps és el segon film de Wall Sreet d’Oliver Stone. Les següents línies no parlaran de la pel·lícula; sinó dels missatges implícits que l’autor i productor vol transmetre i que m’han cridat l’atenció. Si la primera part va provocar un interès al sector financer i especulador, la segona ha reflexat el costat negatiu del comportament d’un tauró financer amb la mentalitat Greed is good (l’avarícia és bona).

En una conferència del professor Jesús Palau, organitzada pel Finance & Economy Group (FEG) d’ESADE, va explicar punt per punt els aspectes que es repeteixen en cada crisi econòmica  i entre ells apareixia l’avarícia dels responsables d’aquesta situació financera. Deixar un poder tant gran en poques mans exigeix una enorme responsabilitat. Quines i quantes persones són les més adequades per assumir aquests alts càrrecs? La pel·lícula fa una crítica d’aquest tema i acaba dient que la història sempre es repeteix, sigui el successor que sigui.

Per què? En Gekko, el protagonista especulador amb un olfacte indiscutiblement bo per saber on estan els diners, és la persona que respon a aquesta pregunta (o almenys la que m’inspira per contestar-la…). Un alt càrrec pot començar a dirigir una empresa amb l’ús de la informació que posseeix de manera no problemàtica; de bona fe. Aquesta persona arriba al càrrec deixant clar que el passat no es repetirà, però finalment, la història es repeteix: més corrupció. Per què? “Quin és el seu preu?”: aquí està el parany. El seu preu no són els diners; sinó la competència. Voler-ne més i més, diners i poder, influència i control. I això pot portar al descontrol i a l’encegament. Les persones ambicioses poden acabar sent avaricioses perquè són competitives sense ser competents.

Però m’agradaria fer un parèntesi: No es pot acusar al col·lectiu “directius/ empresaris/ emprenedors” dels causants d’aquesta crisi; perquè és fals. La majoria d’ells aixequen el país a través de les seves decisions, donen llocs de treball i actuen de bona fe. Per culpa d’alguns alts càrrecs, s’ha tacat la imatge de tots els altres (a part d’enfonsar l’economia).

I tanco parèntesi per a tocar un altre punt de la pel·lícula. Uns actius que s’utilitzen molt per especular i guanyar una rendibilitat molt elevada (com fa Gekko) són les matèries primeres com el blat de moro. Aquest sector pateix molts fluxos de capital que comporten conseqüències molt delicades: països com Índia o Mèxic, on molts habitants són pobres i viuen d’aquests productes, pateixen considerablement les pujades fortes dels preus. Aquest estiu, els preus mundials del blat, ordi  i blat de moro han augmentat un 50%…resulta insostenible que els habitants d’un país pobre puguin afrontar aquests alts preus per poder menjar….no és legítim especular amb aquest tipus de productes. Però per molts especuladors, els diners mai dormen enlloc.

3 comentaris»

  Gall Quimot wrote @

Nanu, es el primer article teu que em llegeixo i m’ha agradat molt. Vaig a llegir-me la resta. Quan actualitzis el bloc, posem aquest link al meu wall aixi el llegire tan aviat com pugui.

una abraçada gall janer ens veiem dimecres.

  Janer wrote @

Gràcies per les teves paraules; m’alegro molt que t’hagi agradat…com he dit en l’article, evito ser catastrofista, així que veuràs que els altres tenen un to més suau!

una abraçada gall quimoten!

  Manu wrote @

Ens anem superant, Albert! Aquest post m’ha agradat més i tot que l’anterior… (oh, què en sóc de pilota… XD)

M’ha agradat molt la frase: “Les persones ambicioses poden acabar sent avaricioses perquè són competitives sense ser competents”. Ara bé, un pot ser competent i tot i així avariciós, no?

I totalment d’acord en criticar la corrent “tots els empresaris són dolents”. La generalització sempre és perillosa, i més en èpoques de crisi en què les masses exigeixen un enemic contra qui lluitar, o una víctima a qui sacrificar…

No crec que vagi al cine a veure la peli, però. 😉


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: