alberT Janer

foto de BC&JC

Parlem de propostes!

Darrerament, alguns polítics estan fent propostes de reformes laborals o fiscals i iniciatives d’inversió, entre altres. La qüestió és que estem en crisi, i les amenaces s’han de convertir en oportunitats. Des de fa un parell d’anys que s’havia d’haver actuat, però mai és tard. Per què és una oportunitat? Perquè no hi ha cap altre context que poguem estar pitjors…té sentit canviar.

Hi ha propostes de tot tipus. Per exemple, iniciatives i reformes laborals. Un bon amic em va passar el link d’un article del Sr.Duran i Lleida: molt complert, amb estadístiques i prediccions. Parlava de subvencionar 5.000€ per cada contracte fix que les empreses oferien. En total, deia destinar 750 milions d’euros i per efecte multiplicador arribar a ingressar-ne 2.725 milions d’euros…d’aquesta manera es corregiria la dualitat tant exagerada del mercat de treball (actualment, un 90% de contractes són temporals) i s’acabaria ingressant quatre vegades del que s’havia invertit.

Està bé proposar una iniciativa a la contractació indefinida, però trobo alguns inconvenients. Primer de tot, els diners. Les despeses de l’atur està carregant excessivament els pressupostos de l’Estat i el cost del deute públic és molt car, ja que el “rating” no està sent favorable cada trimestre que passa i el tipus d’interès que hauria de pagar l’Estat és molt alt. En segon lloc, la fe dipositada pel Sr.Duran i Lleida a l’efecte multiplicador econòmic és molt gran; hem de tenir en compte les expectatives de les persones i les hipòtesis d’agents racionals…sovint no es compleixen.

En tercer lloc, aquesta iniciativa xoca amb l’estructura del mercat laboral. El sistema laboral no està preparat per aquest tipus d’iniciativa, ja que no està adaptat per facilitar la contractació indefinida. És a dir, hi ha dues forces conflictives amb aquesta proposta: la primera força (impulsada per la iniciativa) és la que “empeny” a contractar més fixos a base de subvencions i la segona força (sistema laboral actual) és evitar la contractació indefinida en motiu de millorar la flexilitat.

Per tant, en comptes de formular iniciatives laborals, potser seria molt convenient reformular el sistema: una reforma laboral. Però per a què segueixi la línia del Sr.Duran i Lleida, i molt adequada segons molts economistes, és millorar la flexibilitat de treball, però no a través de l’agilitat que presenta la contractació temporal i la seva desvinculació, sinó basar la flexibilitat segons la productivitat. És a dir, un nou sistema que permeti a les empreses disminuir la producció en moments de baixa demanda sense la necessitat de despedir o deixar de renovar els contractes temporals; i en canvi sí reduir les despeses salarials, ja que el contracte podria estar indexat a la productivitat (conservant un salari mínim dins de l’empresa, evitant així grans acomiadaments).

Per què no proposar una reforma en comptes d’una iniciativa com fa el Sr.Duran i Lleida?…suposo perquè venen èpoques electorals i la paraula reforma espantaria als ciutadans.

4 comentaris»

  Josep Antoni Duran i Lleida wrote @

Gràcies Janer pel comentari. He llegit també el teu article òbviament. La millor proposta seria la d’una reforma laboral que abordés la flexiseguretat, però ja saps que l’acabem de fer i el PSOE amb el suport de l’esquerra no ha permès anar més enllà. Per tant, ens hem d’adequar a la realitat i procurar estimular l’ocupació a través e mesures puntuals. Dit sigui de passada, estic d’acord amb lligar salaris i productivitat.

  borja wrote @

no reformes perquè venen eleccions i també perquè si mirem enrere, podem veure que dos anys de negociació per la última reforma no han servit per res més que per acabar-ho decidint tot tard, ràpid i malament en les últimes setmanes.
Hi ha interessos creuats (i hi ha sindicats).
Una iniciativa és un ‘parche’ posat a una roda, però si estàs enfangat fins al coll, potser val més posar-lo i esperar a canviar la roda quan t’en hagis sortit uns metres.

  Janer wrote @

moltes gràcies Borja pel teu comentari.

Però la roda pot s’ha de canviar perquè ja no accepta més metres. És oportunitat d’or per canviar…portem molts anys de retràs en aquest aspecte.

  Gall Quimot wrote @

Personalment ho trobo molt acertat aixo de proposar la reforma que planteges envers d’una iniciativa que simplement suposi gastar mes i mes diners.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: