alberT Janer

foto de BC&JC

Guanyar diners amb el programa d’Intercanvi

Hi ha molta gent que pensa estudiar, treballar o passar un temps a l’estranger amb una moneda diferent a l’euro i des d’un punt de vista financer, seria molt interessant treure un rendiment extra mitjançant operacions en el mercat de divises. M’agradaria resaltar 3 factors a tenir en compte i contextualitzar-los amb la conjuntura econòmica i així fer una recomanació de compra.

El tipus de canvi és el preu entre dues divises i per tant és un joc de suma zero: quan el valor d’una moneda puja (apreciació), la de l’altra per força ha de disminuir (depreciació). Aquí les expectatives sobre aquest valor tenen un paper importantíssim segons el tipus d’operació a fer. Si volem especular comprarem aquella divisa que tingui expectatives a l’apreciació, ja que la podrem vendre més cara i treure’n un rendiment de compravenda. En canvi, si el nostre objectiu és obtenir un poder adquisitiu superior per realitzar un programa d’estudi a EUA i les expectatives del dòlar són la seva depreciació, clarament ens esperarem a comprar fins que estigui més barata aquesta moneda.

Un altre factor a tenir en compte que marca el rendiment de l’operació és el tipus d’interès, que va en funció també de les expectatives dels mercats, entre altres. Imaginem que un inversor nord-americà té un perfil de risc baix i té un dilema de si invertir en bons d’EUA o de la Comunitat Europea. Si el president del Banc Central Europeu decideix pujar els tipus d’interès significarà que els actius europeus donaran una rendibilitat superior i per tant, el nord-americà tindrà molts incentius a invertir en aquesta zona. Doncs ara aquest nord-americà el multipliquem per milions d’inversors distribuïts per tot el món…això significa que la Unió Europa tindria una demanda molt gran d’euros, ja que els actius que s’inverteixen a Europa són en euros, i conseqüentment, pujaria de valor respecte la divisa utilitzada per comprar els actius (llei d’oferta i demanda).

Finalment, el tercer factor i el més incontrolable i el que fa canviar les expectatives és el factor aleatori provinent d’imprevistos com són guerres, desastres naturals o esdeveniments extraordinaris, entre altres. El fet que hi hagi una guerra implica que les tensions sobre els preus de les matèries primeres augmenten, provocant crisis puntuals i grans inflacions. Actualment, totes les revoltes i manifestacions dels països àrabs i la guerra de Líbia estan provocant augments del petroli, tornant als preus previs a la crisi mundial.

L’eina per parar la inflació (que no deixa de ser un augment de preus amb un consum constant) és pujar el tipus d’interès, ja que incentiva l’estalvi (grosso modo, deixar de consumir i així baixar la demanda, els preus i per tant, la inflació). L’estalvi es tradueix en obrir un dipòsit al banc i que els diners es vagin retribuint amb un interès més alt, en comptes de gastar-los. Segurament d’aquí poc el president del Banc Central Europeu decidirà pujar els tipus d’interès degut al canvi desprevingut de les expectatives de l’entorn per factors aleatoris que he descrit anteriorment. Per tant, una forta inversió provinent fora d’Europa anirà a parar als països europeus. Això es tradueix en un augment de la demanda d’euros i per tant la seva apreciació respecte les altres monedes.

Per acabar, fa un mes i mig volia escriure aquest article, però l’he hagut de canviar vàries vegades per motius macroeconòmics ja explicats. A mitjans de gener (1,30$/€ aprox.), les expectatives eren: depreciació de l’euro a curt termini amb una recuperació indefinida, així que la recomanació que podia donar aquell moment era comprar dòlars abans de que baixi més. A principis de febrer van començar les tensions provocades per un factor aleatori que feia variar la recomanació anterior, així que les expectatives començaven a ser incertes i estàvem a l’espera dels següents aconteixements. I finalment, passat el factor aleatori i el de les expectatives, es preveu que pujaran el tercer factor, els tipus d’interès (actualment, el tipus de canvi està a 1,40$/€ aproximadament, més apreciat l’euro que abans).

La recomanació d’ara és esperar a que s’aprecii més l’euro, fixant un preu mínim de compra per si baixa el preu. És a dir, fixar l’ordre de compra de dòlars quan l’euro baixi un 2% del seu preu màxim aconseguit fins el moment. Per què esperar a que baixi una mica l’euro després de que augmenti el preu, si es preveu que pujarà més? Perquè hi ha més incertesa encara: després de la pujada dels tipus d’Europa, els EUA també pujarà  el seu tipus d’interès ja que Europa estarà tenint un atractiu més gran pels inversors. I l’altre motiu és que en el mercat de les divises no podem esperar-nos a comprar fins el dia abans de marxar a l’intercanvi, ja que pot surgir un factor aleatori que provoqui un canvi de sentit de les expectatives respecte l’euro i sortir perjudicats.

Posem un exemple: els tipus de canvi al gener era de 1,30$/€, i ara a 1,40$/€.  Imaginem que el cost de viure a EUA en total suma 6000$ durant uns quants mesos. Si m’hagués guiat per les primeres expectatives, hagués comprat els 6000$ al gener amb 4615,38€ (1 € valia 1,30$). Però si decideixo avui comprar 6000$, ho faria amb 4285,71€. És a dir, amb 330€ menys que al gener. M’esperaria una mica més a veure si puc treure una mica més de profit.

2 comentaris»

  Alberto Bonhomme wrote @

No cal esperar a comprar si creiem que baixarà podem aprofitar la caiguda 😉

  Janer wrote @

molt cert! però és el que he comentat al final, que en el mercat de les divises no pots esperar fins l’últim moment perquè pot passar de tot i sortir perdent!


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: